1 av 2
Medlemmarna möttes av nazistiska symboler på Stockholms moské på Södermalm i januari. Lyssnarbild: Mahmoud Khalfi.
2 av 2
Hussein Mohammed Zakir, ordförande i Hallundamoskén, säger att församlingen inte är trygg längre. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio.

Hatbrott mot moskéer kartläggs

2:35 min

Flera moskéer och muslimska bönelokaler utsatts för vandalisering, trakasserier, hot och skadegörelse. Det oroar Sveriges muslimska föreningar som ska göra en nationell kartläggning.

– Det är en tidsfråga tills det blir en allvarlig skada eller någon dör, säger Helena Hummasten, ordförande för Sveriges muslimska råd.

Många muslimska föreningar befinner sig i lokaler som inte är säkra vid ett attentat eller en brand, tillägger hon.

En undersökning som gjordes på Mittuniversitetet för fem år sedan kom fram till att fyra av tio muslimska församlingar utsatts för brott. Enligt Helena Hummasten talar mycket för att situationen är ännu värre idag. Sveriges muslimska råd får ofta samtal från församlingar som berättar om hot, trakasserier och vandalisering.

Ett exempel är bönelokalen i Hallunda i Botkyrka, Hussein Mohammed Zakir är ordförande i föreningen och han berättar om vad folk brukar kasta in i brevinkastet:
– Trasiga glödlampor och knivar.

Förutom vassa föremål har också smällare kastats in genom brevinkastet, säger Hussein Mohammed Zakir. Och 2010 var moskén utsatt för stenkastning, alla fönster krossades och dörrarna barrikaderades så att ingen kunde ta sig ut.

– Vi har ingen trygghet längre, som vi hade tidigare, säger han.

Skadegörelse och misstänkta hatbrott mot moskéer har också hänt på andra platser i Sverige. I fjol sattes ett grishuvud utanför moskén i Trollhättan och samma sak hände i Tranemo. Moskén i Flen har fått hakkors inristade i glasdörren och någon har kastat griskött på moskén. I Fittja slängdes grisfötter framför huvudingången, för att ta några exempel.

På initiativ av Sveriges muslimska trossamfund och finansierat av nämnden för Statligt stöd till trossamfund kommer man nu genomföra en nationell undersökning. I den kommer man att undersöka omfattningen av hot och om lokalerna är säkra.

Enligt Helena Hummasten som är ordförande i Sveriges muslimska råd är många församlingar fattiga och har inte råd att ha säkra lokaler, hon har själv besökt flera bönelokaler som saknat nödvändiga utrymmningsvägar vid till exempel ett attentat eller en brand.

– Egentligen kanske många undviker att gå till moskén när det är fredagsbön och mycket folk här, för de är rädda att något ska hända och då vet de inte hur de ska ta sig ut ur lokalen. Så jag känner för folk som är rädda för sin säkerhet när de går till moskén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista