1 av 2
Amanda Wisler. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Simon Rosenqvist/Sveriges Radio.

Rullstolsburna Amanda nekades praktik på sjukhus

8:11 min

I dag skulle Amanda Wisler börjat sin praktik på Danderyds sjukhus i Stockholm. Men förra veckan fick hon veta att hon inte längre var välkommen eftersom hon sitter i rullstol.

Efter fyra månaders jakt efter en praktikplats fick Amanda Wisler till slut en plats på Danderys sjukhus i Stockholm. Hon studerar till läkarsekreterare och skulle få arbeta med medicinsk dokumentation i form av intyg, remisser och journaler.

Men förra veckan fick veta att sjukhuset inte längre ville ta emot henne. Hon, hennes rullstol och hennes personliga assistent fick inte plats, sa de.

– Min första tanke var: Jaha, nu händer det här igen. Jag blev både förvånad och upprörd eftersom vi precis hade kommit överens om att allt skulle fungera.

Amanda har svårt att förstå varför hon inte skulle kunna få plats i lokalerna bara för att hon sitter i rullstol:

– De får ju plats med både möbler och annat. Att det då inte ska vara möjligt för mig att tillsammans med min assistent få plats är ju ganska konstigt. Nu har de plötsligt ändrat sig igen, men jag är inte särskilt sugen på att komma tillbaka efter det som hänt.

Lena Henning är HR-direktör på Danderyds sjukhus:

– När vi på HR-avdelningen fick höra att Amanda nekats plats blev vi upprörda och fick ändra oss. Men det var som så att vi inte hade plats för Amanda i den lokal där det var tänkt att hon skulle sitta. Därför togs beslutet av avdelningschefen. Det är olyckligt att vi har så dåliga lokaler.

Amanda tycker att hon behandlats konstigt, men är glad att det som hänt henne uppmärksammas.

– Det jag hör är en förklaring, men jag tycker inte att det är en okej ursäkt. Sådant här händer många andra rullstolsburna också och jag är glad att det lyfts upp så att fler får höra om situationen. Nu har jag fått en plats på Karolinska sjukhuset. Där får vi plats, både jag och min assistent.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista