Foto: Lars Pehrson/TT.

Så kommer nätdrogerna till Sverige

8:46 min

Mängder av nätdroger från Kina går genom den svenska tullen varje dag. Och myndigheterna kan inte göra mycket för att stoppa flödet.

Trots att många av internetdrogerna är slående lika olagliga preparat kan inte svenska myndigheter göra särskilt mycket för att stoppa flödet. Det berättade Sveriges radios program Kaliber i går.

I programmet hörs en kvinna som säljer så kallade internetdroger, eller forskningskemikalier, berätta om hur hon dagligen skickar mängder av produkter till Sverige utan att få problem med tullen. Några av de som tar emot produkterna är Max och Viktor. De lever på att sälja preparat över internet.

– Kvinnan i Kina som jag pratade med hade mängder av olika typer av internetdroger, sådana som är lagliga men som är väldigt lika olagliga droger. Jag hade lätt kunnat beställa droger, och enligt kvinnan jag pratade med är det minimal risk att svenska tullen hittar paketet, säger Adam Samara, reporter på Kaliber, till P3 Nyheter med Sjödell.

Adam Samara berättar att kvinnan han talat med får jobba hårdare för att lyckas skicka produkter till andra länder, men att det är lättare att nå fram till Sverige.

Några av de som köpt produkter från Kina är Victor och Max. De tjänar pengar på att köpa in droger för att sedan sälja till köpare i Sverige.

– De jag pratat med köper ofta färdigblandade droger från Kina som de sedan säljer över Sverige. De säljer via hemsidor och ofta skriver de faktiskt ut att det är just forskningsdroger som inte ska användas av människor, vilket väl fungerar som en form av brasklapp.

Polisen har gjort ett tillslag mot Max. Eftersom de preparat han hade hemma inte var olagliga kunde han inte anklagas för något brott. Polisen får beslagta produkter om de tror att det är droger, men då finns andra produkter som ännu inte narkotikaklassats att köpa hem för försäljning.

Hela programmet finns på Kalibers sajt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista