Martin Bengtsson säger att kränkningarna från hans tid inom fotbollen sitter kvar. Foto: Janerik Henriksson / TT.

Vanligt med kränkningar bland idrottande barn

2:56 min

Mobbning, utfrysning och fysiska kränkningar. Det har var fjärde barn mellan 9 och 15 år upplevt när de idrottat, enligt en undersökning från Sifo.

Att kallas bög, fjolla eller krigsskadad är något som Martin Bengtsson känner igen från när han spelade fotboll som liten. Det var en del av snacket i omklädningsrummet, säger han:

– Det fanns den här typen av begrepp som var kränkande och som man använde för att på något sätt förminska och trycka till någon.

Och mycket av det som sägs är inte bara kränkande för de som är med i laget, utan kan vara både rasistiskt och sexistiskt:

– Om det gick dåligt en halvlek sa man att man lika gärna skulle kunna ta in damlaget. Det var ju en slags kränkning mot oss, men det var också ett rent kvinnoförakt i det.

Det är många barn som idrottar som upplever kränkningar på det här sättet. En ny undersökning från Sifo som Friends har beställt visar att var fjärde barn mellan 9 och 15 år, som svarat, upplevt mobbning, utfrysning och taskiga kommentarer från både tränare och spelare.

I undersökningen har över tusen barn svarat. Den visar att kränkningar är allra vanligast bland killar i lagsporter, där har nästan hälften upplevt kränkningar.

Blir du förvånad när du hör det här?
– Inte ett dugg. Och får man uppleva det här som barn så sitter det ju. Det sitter som en skada. Och det vill man ju inte att någon ska behöva gå och bära på, säger Martin Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista