USA:s president Barack Obama anser inte att marijuana är värre än alkohol. Foto: Susan Walsh/AP Photo/TT

Obama får kritik efter uttalande om marijuana

1:23 min

"Marijuana är inte farligare än alkohol", sa USA:s president Barack Obama till tidningen The New Yorker. Nu får han kritik från drogutbildare i Sverige. 

– Jag tycker väl att man ska kunna ha lite mer långsiktiga konsekvenser när man säger en sådan sak för det finns negativa konsekvenser av att ta marijuana. Till exempel att det är fettlösligt, det kan ha långsiktiga effekter, det stannar i kroppen längre än vad till exempel alkohol gör, säger Åsa Graaf på drogfritt.nu som utbildar i farorna med droger. 

Överläkaren Juan Figueroa på Maria Ungdom berättar att forskning visat att cannabisanvändning hindrar utvecklingen i hjärnan, att långsiktig användning leder till lägre IQ och att missbrukare har svårare att bearbeta hinder i livet. Och han menar att Barack Obamas uttalande redan har fått negativ effekt för deras del.

– Det här uttalandet har direkta följder för oss. Vi har redan hört ungdomar referera till Obamas uttalande och sagt att "han har ju sagt att det inte är så farligt". Uttalandet blir ytterligare ett hinder för oss som arbetar med att få ungdomar som är drogfria.

Om Barack Obamas jämförelse av alkohol med marijuana säger han:

– Om alkohol var en ny drog skulle den gränsas i dag. Den har enorma negativa effekter på samhället i dag.

På Stockholms gator säger Moa Lundholm att hon märkt av en mer drogliberal samhällsstämning.

– Jag har ju sett bland mina vänner att det inte är lika farligt att röka på då och då. Jag har mer vänner som gör det, än jag trodde, säger Moa Lundholm.

Adrianna Haxhijaj känner att hon får olika budskap om droger. 

– Jag hör både att det är jättebra, men sen att det kan ha värre effekter än vanlig tobak och alkohol, säger Adrianna Haxhijaj.

Att Barack Obama säger det här, hur påverkar det samhällsattityden?

– Det påverkar helt klart för att han har ju väldigt hög roll globalt, även om han inte är president för oss här, säger Adrianna Haxhijaj.

Fotnot: Trots att Åsa Graafs uttalande inte innehåller sakfel kände vi vid publiceringstillfället inte till att drogfritt.nu kritiserats för sina utbildningar. Läs mer om kritiken här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista