En moské i Stockholm. Foto: Marc Femenia /TT.

Faiza blev kallad mördare för att hon är muslim

1:39 min

Hoten mot landets moskéer ska kartläggas av Sveriges muslimska föreningar. P3 Nyheter har träffat Faiza som blivit kallad mördare på grund av sin religion.

 – Jag och två kompisar gick vid tunnelbanestationen vid Medborgarplatsen, alla tre hade slöja på sig. Då var det en man som satt på bänken som kallade oss mördare. Vi frågade vad han menade. Han sa att våra män är mördare, men ni är okej, berättar Faiza.

Vi träffar Faiza i moskén i Kista i Stockholm, där det snart är dags för bön. Hon säger att hon får kommentarer om sin religion hela tiden.

Enligt hatbrott.se, som är en ideell organisation som hjälper muslimer som blivit utsatta för hatbrott, är de vanligaste kommentarerna påskkärring, hucklekärring, terrorist och spöke. De som är mest utsatta är tjejer som bär slöja.

– Så var det en kvinna som började prata om kristendomen. Hon sa att Jesus predikar kärlek, medan vår religion är hatisk. Hon sa att vi var förtryckta och tog upp Iran flera gånger och sa att kvinnorna där är förtryckta. Vi försökte resonera med henne, men det gick inte.

Faiza försöker att inte ta åt sig av vad folk säger. Hon vill istället vända det till något positivt och skapa en dialog med den som hatar. Och även om det inte påverkar hennes vardagliga liv, är hon ändå lite vaksam.

– Man tänker en gång till, att de här människorna kanske inte kommer acceptera mig. Men det hindrar mig inte från att göra det jag vill.

Faiza heter egentligen något annat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista