Den danska tidningen Illegal! säljs bland annat av hemlösa EU-migranter. Foto: Dimitri Lennartsson / Sveriges Radio.

Dansk drogtidning säljs av hemlösa migranter

"Det är uppåt väggarna"
1:32 min

Danska gatutidningen "Illegal!" handlar om droger och ska säljas av missbrukare, men hälften av säljarna är hemlösa EU-migranter. Nu kommer kritik från svenskt håll.

UPPDATERAD
Det är ju uppåt väggarna. Den här gruppen har väldigt, väldigt sällan missbruksproblem och de kommer att stå för nånting i allmänhetens ögon som de inte riktigt förstår, säger Aaron Israelson, chefredaktör på Faktum som säljs av hemlösa i Sverige.

EU-migranter i Köpenhamn får sälja nya gatutidningen Illegal!. Den kritiserar drogpolitiken och ska egentligen säljas av tunga missbrukare och betala för deras droger.

Att hälften av försäljarna är EU-migranter från Östeuropa är inget problem, enligt chefredaktören, eftersom de får förklarat för sig vad som står i tidningen.

– De är väldigt, väldigt bra försäljare på gatorna och vårt främsta mål är att få ut tidningen till folket, säger Michael Lodberg Olsen.

Ett orange klistermärke sitter på alla de tidningar som säljs av EU-migranter. ”Såld av laglig migrant", står det, så att köparna vet att säljaren är någon som behöver pengarna, utan att för den sakens skull hålla med om tidningens åsikter om drogpolitik.

I Sverige får hemlösa EU-migranter sälja gatutidningarna Situation Stockholm och Faktum, som finns i flera andra städer. Enligt danska Hus Forbi så får alla EU-migranter sälja gatutidningen så länge de befinner sig i landet legalt, kan identifiera sig med pass och kan prata lite danska.

Milan i Malmö har sålt Faktum i nio år. Han tycker det är bra att EU-migranterna kan sälja Illegal! istället för att tigga:

– Det är ju mer förnedrande, så jag menar vad fan, varför ska de inte göra det? Det är väl därför de har kommit, för att försöka hitta möjligheter till att hjälpa sig själva, säger Milan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".