Brasilianska Eron Moraes protesterar utklädd till Batman. Foto: Lotten Collin / Sveriges Radio.

Unga brasilianare i flashmobs mot fördomar

1:37 min

Fattiga och unga svarta kränks i Brasilien, där fördomarna fortfarande regerar. Det säger unga som  nu ordnar massmöten i landet.

– Brasilien är fortfarande inte jämlikt, det är inte allas land, så som regeringen hävdar. Vi har kallat till den här demonstrationen för att visa hur fördomarna fortfarande regerar i Brasilien. Här släpps de fattiga sällan in, vakterna brukar mota ut svarta ungdomar från favelan, säger Eron Moraes de Melo, för dagen utklädd till Batman.

Han är en av runt hundra demonstranter som kommit till den så kallade rolêzinhon utanför det fashionabla köpcentrumet i Leblon i Rio de Janeiro. Rolezinhos är helt enkelt en sorts massmöte som ungdomar över hela Brasilien börjat arrangera i olika köpcentrum, för att göra anspråk på platser där de förr har nekats inträde.

Mest uppmärksamhet har manifestationerna väckt i São Paulo, där vissa hävdar att de unga terroriserar affärsinnehavarna, medan andra menar att det är en legitim social protest när tusentals unga samlas för att hänga i gallerior.

Nu börjar protesterna sprida sig. När ungdomar i Rio i veckan arrangerade en rolezinho utanför ett köpcentrum i det rika kvarteret Leblon blev ägarna så nervösa att de stängde ner hela byggnaden.

Eron Moraes de Melo tycker det är bra:
– De här stängda dörrarna du ser gör det tydligt att rika brasilianare är rädda för oss fattiga, så rädda att de till och med stänger när vi vill komma hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista