Publik på Bråvallafestivalen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Rekordår för festivalerna 2013

"Vi har några festivaler som vuxit sig starka och som konkurrerat ut resten"
4:16 min

De största svenska musikfestivalerna har aldrig dragit så mycket folk totalt sett som förra året. Det visar en rapport som presenteras vid Linnéuniversitetet idag.

Många tror kanske att det bara går dåligt för festivaler i Sverige - men dom största festivalerna har aldrig dragit så mycket folk totalt sett som förra året.

Det visar en rapport som presenteras vid Linnéuniversitetet idag.

Rapporten visar att de tio största festivalerna förra året hade 268 000 unika besökare.

Daniel Johansson har skrivit rapporten:

 – De här siffrorna visar att fallet inte är att svenskar är mindre intresserade av att gå på festivaler idag, utan snarare tvärtom. De festivaler som finns i Sverige går väldigt bra och växer varje år.

Daniel Johansson menar att svenskarna har ett genuint intresse av att gå på festivaler och att bilden av festivalerna som utdöende inte riktigt stämmer.

– Jag har kollat intäkter och ekonomi för de större festivalerna och resultatet visar på ständig tillväxt med undantag för 2010. Men visst, några festiver har gått i konkurs men det beror snarare på att några har blivit väldigt stora och då helt enkelt konkurrerat ut resten än att pengarna tagit slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".