Lorentz Tovatt, Grön ungdom och Erik Bengtzboe, MUF Foto: TT

Vad ska hända med framtidens SJ?

Hela debatten mellan Lorentz Tovatt (MP) och Erik Bengtzboe (M)
7:41 min

I dag varslades 400 personer om uppsägning på SJ och anledning sägs vara krav på besparingar. Men vad ska hända med tågresandet som redan nu lider av rätt många problem när det sparas ytterligare?Lorentz Tovatt är språkrör för Grön Ungdom (MP) och han medverkar i dag tillsammans med Erik Bengtzboe från Moderata ungdomsförbundet i P3 Nyheter med Sjödell för att debattera frågan.

Lorentz Tovatt menar att det som händer nu är en konsekvens av regeringens politik.

– Det här är beror ju på att regeringen och Anders Borg vill ha pengarna till annat och att regeringen inte vill satsa på järnvägen. Om vi skulle få bestämma skulle vi vilja se över avregleringarna eftersom SJ nu har det tuffare än tidigare. För att få till en bättre fungerande järnväg måste vi se över avregleringar, avsätta mer pengar till SJ samt bestämma vem som äger ansvaret för järnvägen.

Erik Bengtzboe från Moderata ungdomsförbundet tror snarare att det beror på hur människor vill köpa sina biljetter som gör att förändringar sker vad gäller bemanningen.

– Kunder köper sina biljetter på ett annat sätt nu än tidigare och det gör att vi måste följa det beteendet. Och jag tror att SJ ska vara ett vinstdrivande företag eftersom det är enda sättet att se till att SJ hela tiden är på tårna för att se efter vad kunderna vill ha.

Lorentz Tovatt ser problem med att Erik Bengtzboe och Moderaterna fokuserar så mycket på att SJ ska gå med vinst eftersom det sätter orimliga krav på järnvägen.

– Moderaternas krav på vinstdrivande gör att det blir för tufft för SJ att hålla kvalitet. Det har också SJs tidigare VD vittnat om och ska vi få en fungerande tågtrafik måste vi lyssna till den typen av kritik och fokusera på kvaliteten före vinstkravet, säger Lorentz Tovatt.

Men Erik Bengtzboe tror mer på att ha fortsatta vinstkrav på SJ och att problemet snarare handlar om underhåll på räls och tåg.

– De senaste åren har järnvägen förfallit och det är inte SJs fel. Där måste vi se över vem som äger ansvaret för underhåll så att vi får resandet att fungera. Men det har inget att göra med vinstkravet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".