Catherine Samba Panza är ny president i Centralafrikanska republiken.Foto: Herve Serefio/TT

Ny president i oroliga Centralafrikanska republiken

4:54 min

I går valdes Catherine Samba Panza till president för Centralafrikanska republiken, CAR. Detta samtidigt som FN varnat för ett nära förestående folkmord i landet vilket också gjort att EU beslutat att skicka trupper till landet.

I går valdes Catherine Samba Panza till tillförordnad president i Centralafrikanska republiken. Detta bara två veckor efter att rebelledaren Michel Djotodia avgick. Efter att FN i går varnade för folkmord har EU beslutat att skicka trupper till landets mest oroliga områden. Sveriges radios korrespondent Richard Myrenberg medverkar i dag i P3 Nyheter med Sjödell för att berätta mer om utvecklingen i CAR.

– Den nya presidenten är borgmästare i en av de större städerna och dessutom ganska neutral i den pågående konflikten. Att hon är kvinna tycker många är positivt eftersom flera andra kvinnor, historiskt sett, i området har lyckats skapa ordning i konflikter.

Richard Myrenberg tror att även om Catherine Samba Panza kan vara ett steg i rätt riktning återstår mycket för att få ordning i Centralafrikanska republiken.

– Det är väldigt våldsamt i landet och vi hör hela tiden rapporter om grova attacker mellan religiösa grupper. Men den nya presidenten har sagt att hon vill minska fokus på den religiösa konflikten för att istället fokusera på ett fungerande land religiösa krafters påverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista