Foto: Pontus Lundahl/TT

Synskadade kan inte personrösta i valet

8:21 min

Personer med synskador kommer inte att kunna personrösta i valet utan att få hjälp. Detta eftersom valsedlarna inte anpassats för personer med nedsatt syn.

– Vi som synskadade får hemskickade valsedlar där det finns punktskrift. Så om jag inte vill personrösta klarar jag att lägga min röst precis som alla andra. Men om jag vill personrösta så måste jag be någon annan att kryssa i rutan eftersom det inte finns någon punkskrift, säger Anna Jacobsson som är ordförande för Unga Synskadade i Väst.

Anna Jacobsson tror att många väljer att inte personrösta eftersom de inte vill visa för någon annan vem de röstar på. Och att inte få rösta utan att någon ser strider mot mänskliga rättigheter. Fast det inkluderar inte synskadade.

– Jag tror att vi måste få en bättre möjlighet att rösta via internet. Vi måste ju kunna rösta i hemlighet eftersom vi har rätt till samma dolda röstning som alla andra.

Mathias Säfsten är kansliråd på Justitiedepartementet.

– Det behövs mer arbete för att ta fram förslag hur de med olika typer av funktionshinder ska kunna delta i röstningen. Problemen med att alla ska kunna rösta hemligt är vi medvetna om och det är verkligen ínte bra att vi inte har löst det här.

Mathias Säfsten säger att det har diskuterats alternativ med till exempel röstning på nätet som också utlandssvenskar och andra som inte kan rösta. Men det blir klart tidigast till valet 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista