1 av 3
Foto: Simon Rosenqvist/P3 Nyheter
2 av 3
Maria Hedlund i Stockholm använder Snapchat. Foto: Palmira Koukkari Mbenga / P3 Nyheter
3 av 3
Nils von Heijne är kreativ chef på PR-byrån Pronto. Foto: Palmira Koukkari Mbenga / P3 Nyheter

Ny säkerhetslucka i Snapchat

1:23 min

En miss i den populära fotodelartjänsten Snapchat gör det möjligt för vem som helst att se vilka tre kontakter du senast chattade med.

Snapchat är en tjänst där du kan skicka bilder eller videos, som därefter försvinner från mottagarens telefon efter ungefär 10 sekunder.

Tidigare har det kommit fram att man ganska lätt kan hacka en telefon och få kontaktuppgifter till alla ägarens snapchatvänner. I dag avslöjas också att det går att få reda på vilka tre användare man senast chattat med.

Men det oroar inte Maria Hedlund i Stockholm:

– Jag skickar plojbilder till mina vänner. Det är inget känsligt material, det är bara inte tillräckligt intressant för att lägga ut på instagram eller facebook, så för mig spelar det ingen större roll.

Snapchat lanserades 2011 och växer snabbt - speciellt bland unga.

– De här är en generation som har växt upp med problematiken att allt de delar med sig av på internet kommer att följa dem hela livet, så det ger dem ett stort värde att faktiskt kunna dela med sig av information som sedan försvinner ganska omgående, säger Nils von Heijne, en av personerna bakom internet-podden Flugan.

Nils von Heijne tror inte att säkerthetsbristerna i snapchat kommer att skrämma bort användarna, eftersom grundfunktionen - att ta bilder och videos som sen försvinner - fortfarande fungerar. Han kallar problemen för barnsjukdomar:

– Det är en ny plattform, de började som en ganska liten organisation och de har vuxit snabbare än någon, kanske framförallt de själva hade kunnat förvänta sig. Och växer man så snabbt och får så många användare globalt är det också vanligt att sådana här problem dyker upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista