Tränaren Eddie Olsson känner inte igen de kritiserade metoderna från sina år inom idrotten. Foto: Dimitri Lennartsson / P3 Nyheter.

Gymnastikförening anklagas för pennalism

Flera föräldrar slår nu larm om att tolvåriga pojkar ska ha straffats med tortyrliknande metoder på en av Sveriges största gymnastikföreningar. Detta är inget som 27-årige gymnastiktränaren Eddie Olsson i Malmö har sett under sina år inom idrotten.

– Det är inte roligt att höra. Det blir ju en tråkig bild eftersom det finns så mycket bra och roligt inom gymnastiken, säger Eddie Olsson.

Det är nästan helt tyst i Malmö-gymnastikklubben Motus Saltos träningssal, de nio till tio år gamla pojkarna som Eddie Olsson tränar är fortfarande i skolan, men snart väntar ett nytt tretimmarspass, en av fem träningar i veckan. Pojkarna brinner mycket för idrotten och vill komma långt, säger Eddie.

– Det viktiga är att killarna har roligt, sen så krävs det många timmar, ja, att man kämpar på i hallen helt enkelt, säger han.

Idag blossade en ny skandal inom gymnastiken upp. Sportbladet skriver att flera föräldrar anklagar tränaren i en av Sveriges största gymnastikföreningar för att sticka tolvåriga pojkar med nålar och att pojkarna får stå och skämmas och skrika inför hela gruppen att de är dåliga. Efter många års träning och ledarskap så är detta nåt som Eddie inte varit med om eller sett inom idrotten, men han tycker det är bra att det jobbas med dessa frågor.

– Det jobbas ju mycket nu med uppförandekod som håller på att plockas fram, och man tittar över tränarutbildningar och så där, säger han.

Den kritiserade klubbens ordförande säger till Sportbladet att han inte känner igen anklagelserna, och Gymnastikförbundets generalsekreterare Stefan Bengtsson säger till tidningen att det som hänt går emot uppförandekoden men att gymnastiken i stort inte har några problem.

Men det är en av flera gånger de senaste åren som gymnastiken hamnar i blåsväder. I slutet av 2012 kom en rapport som kritiserade idrottens värdegrund. Den kom fram till att man inte följde FN:s barnkonvention, och ledde till att Gymnastikförbundets sportchef avgick.

18-årige Carl Green i Malmö är elitgymnast i landslaget, och han tycker såhär om anklagelserna:

– Jag tycker inte det ger en rättvis bild av sporten. Det finns såklart vissa bitar som går att arbeta med, det finns ju överallt, men generellt sett så tycker jag att det ger mycket mer än vad det tar.

Dimitri Lennartsson
P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista