Filmregissören Naures Sager vill väcka debatt genom att skicka utvisningsbeslut till kända personer. Foto: Jennie Danielsson / SR

Migrationsverket kritiskt till falska avvisningsbrev

1:02 min

I måndags fick ett flertal politiker, idrottsstjärnor, komiker, bloggare och andra kändisar ett brev hem där det står att de blivit utvisade ur Sverige. Det ser ut som om det kommer från Migrationsverket, men om man studerar brevet närmare så är det i själva verket en inbjudan till en film. Migrationsverket ser nu på hur det ska gå vidare med fallet. 

Filmen I am Reva är en svensk kortfilm som har premiär till helgen på Göteborgs filmfestival.

Den berör regeringens kritiserade Reva-projekt som handlar om fler och snabbare utvisningar av personer som fått avslag på sina asylansökningar.

Med filmen vill producenten och regissören Naures Sager visa på människorna bakom Reva, de papperslösa.

Men som en del i projektet ingår också ett utskick med utvisningsbeslut till en rad kända personer i Sverige. 

– Vi skickar ut de här utvisningsbesluten för att väcka liv i debatten och ge folk en tankeställare. Vi har skickat till en så varierad skara människor som möjligt för att få en bredare diskussion.

Vad har du fått för reaktioner på breven?
– Det var bara i går breven kom fram men jag har hunnit få några reaktioner. Vissa är inte så jätteglada, de verkar tro att det är en förolämpning. Det är inte meningen. Många av dem är personer som jag själv ser upp till och som jag önskar kunde göra sina röster hörda.

En av dem som reagerat negativt är artisten Laleh:

"Inbjudan till #gbgfilmfestival väcker obehagliga minnen. Jag förstår de goda avsikterna verkligen och att man får tåla lite för en god sak, men det är lite som att skicka ett falskt cancerbesked till en som redan haft cancer."

Att skicka ut inbjudan som ser ut som ett avisningsbeslut från Migrationsverket är inte okej, enligt presschef Fredrik Bengtsson.

– Vi jobbar med utsatta människor som måste kunna ha förtroende för att när man får ett brev av Migrationsverket så är det också vi som står som avsändare. Oavsett syftet här så är det ett övertramp som i slutändan bidrar till att förtroendet för det vi skickar ut minskar.

Migrationsverket diskuterar nu hur de ska hantera utformningen av inbjudningen.

– Våra jurister tittar på det under dagen och sedan kommer vi ta beslut om hur och om vi nu väljer att gå vidare, säger Fredrik Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista