Antalet självmord på järnvägsspåren har ökat de senaste åren. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så vill Trafikverket minska självmord på järnvägsspåret

Trafikverket hoppas rädda 50 liv per år
1:37 min

Antalet självmord på landets järnvägar borde gå att minska tror Trafikverket. Nu vill man satsa 1,5 miljarder kronor för att bygga hinder längs spåren.

27-åriga Peter Wäne är en av alla tågförare som varit med om personer som tagit sitt liv framför hans tåg. För Verkligheten i P3 berättar han om sina upplevelser.

– Jag vände bort huvudet och blundade. Men det tog tid och helt plötsligt tog nyfikenheten över. Så jag vände lite på huvudet, kikade med ena ögat. Då såg jag axlarna och bakhuvudet precis framför rutan. Då hann jag blunda igen, och sen small det till, säger han.

Antalet självmord på järnvägsspåren har ökat de senaste åren och ligger nu på cirka 100 stycken per år. Trafikverket har nu som mål att halvera den siffran till år 2020.

Framförallt handlar det om att sätta upp stängsel samt kameror med rörelsedetektorer som kan upptäcka människor på spårområdet eller försvåra för dem att ta sig dit.

Säkerhetsarbetet längs järnvägen har inte haft samma fokus som längs vägarna, därför tror myndigheten att man snabbt kan få resultat och rädda 50 liv per år. Trafikverkets förslag ska behandlas av regeringen någon gång i vår.

Hindren stoppar inte bara självmordsförsöket för stunden, utan den som blir hindrad släpper då självmordstankarna i 90 % av fallen menar professor Jan Beskow, som har forskat om självmord i 45 år.

- Det betyder att självmordsförsöket i sig själv handlar om att bearbeta sina problem, att hitta en metod att hantera livet. Går inte detta då får man försöka hitta något annat, och då hittar man förr eller senare något sätt att klara av sina problem på, säger han till Vetenskapsradion.

Fotnot: Verkligheten i P3 sänds klockan 18.03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".