Foto: Johanna Jennische/SR

Grafittakonst inte okej i Nyköpingskola

6:00 min

Högstadieskolan i Nyköping som beställde en målning av konstnären Carolina Falkholt har nu bett henne att måla över sin egen målning. Detta eftersom kommunen inte var nöjd med målningen som bland annat innehåller ett kvinnokön.

Tycker du att målningen är okej? Rösta här!

Konstnären Carolina Falkholt fick i uppdrag att skapa ett grafittikonstverk på Nyköpings nya högstadieskola. Men efter att kommunen sett målningen har de bett Carolina att ändra verket eftersom de inte tycker att bilden som bland annat föreställer ett underliv passar på skolan. Se hela målningen här.

– Jag tänkte konceptuellt att jag ville utgå från det hårda klimatet som kan finnas på ett högstadie. Så jag skrev massor av nedsättande ord om kvinnor och sen målade jag över orden med en ny målning. Och jag målar ju alltid den här typen av målningar så att de ber mig måla över den känns fruktansvärt, säger Carolina Falkholt.

Att Carolina ska ha fått instruktioner om motiv med teknik eller så, vilket skolan menar, känner inte Carolina igen. Men hon tror att hennes målning skapar en nödvändig debatt.

– Det här är tydligen komplicerat för många. Jag tror att det behövs samtal om om feminism och könet. Att 13-åringar skulle må dåligt av den här bilden tror jag inte riktigt på. Det är dessutom mycket annat i målningen så det är ju bara en liten del som är en bild på ett kön.

Skolan i Nyköping har ännu inte bestämt sig för hur de ska göra med målningen men ska ta beslut att innan skolstarten i höst.

P3 Nyheter med Sjödell har sökt Nyköpings kultur- och fritidsnämnds Ulla-Karin Danielsson som inte vill medverka i programmet. Även kommundirektör Erik Carlberg har sökts men utan svar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista