FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon öppnar fredssamtalen i Genéve. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/TT.

Fredskonferens om Syrien inledd

"Svårt få de två parterna att sitta vid samma bord"
6:07 min

I dag träffas representanter från de två stridande parterna i Syrien på en fredskonferens. Och det är första gången sedan konflikten startade.

När konferensen i dag inleds träffas representanter från 40 länder för att diskutera situationen i Syrien. Sveriges radios Agneta Ramberg är på plats på konferensen i Montreux i Schweiz.

– Det som hänt hittills är att vi fått höra ett ganska aggresivt tal från regimen i Syrien. De anklagade länder som stött oppositionen för att stödja terrorism och en hel del annat. Och det visade inte direkt att regimen är redo att förhandla, säger Agneta Ramberg.

Tanken med fredskonferensen är att hitta en fredsplan för att kunna lösa konflikten. Men Agneta Ramberg tror inte att det kommer att uppnås.

– Att över huvud taget få de två parterna att sitta i samma rum är svårt i nuläget. Så jag har svårt att se hur ett fredsavtal ska kunna skrivas. Men de ministrar som rest hit från alla representerade länder, ett fyrtiotal, tror inte heller att en lösning är nära. Men de understryker samtidigt att det måste börjas någonstans och att de två parterna nu träffas är precis en sådan början.

Konferensen håller på hela dagen och förflyttas sedan till Genevé där de två parterna ska förhandla i tio dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".