Snart är det robotar som steker dina hamburgare. Foto: Paul J Richards /TT

Brev från Max-vd kritiseras

1:05 min

Hamburgerkedjan Max vd får nu kritik efter en formulering i ett månadsbrev som har tolkats som uppmaningar till anställda att rösta på Alliansen i valet.

"Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen..."

Det är den här formuleringen som har fått folk att reagera. Brevet som vd:n Richard Bergfors skriver kommer ut en gång i månaden och går ut till 400 chefer på Max. Formuleringen har kritiserats och en av de som tycker att den är opassande är journalisten och författaren Per Grankvist som har skrivit en bok om politisk engagemang.

– Det problematiska är när ett företag uppmanar anställda att rösta på ett visst sätt eller ta politisk ställning på ett visst sätt. Istället borde man säga: "Engagera er för de sakerna ni brinner för, oavsett vad det kan vara. Att uppmana folk att engagera sig är bra. Att tala om vad de ska engagera sig för är dåligt.

Men vd Richard Bergfors själv ser inga problem med formuleringen.

– Det här handlar inte om politik, det handlar om sakfrågan. Vi är helt politisk obundna. Det här är överlägset de viktigaste frågorna för oss och hela branschen under överskådlig tid.

Så du tycker inte att det här kan tolkas som en uppmaning att inte rösta rött?
– Absolut inte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista