Kvinnliga studenter löper störst risk av alla i USA att våldtas. Foto: TT

Var femte student utsätts för sexövergrepp

"Det är helt oacceptabelt"
0:58 min

Var femte student i USA utsätts för sexuella övergrepp på universiteten. Kvinnliga studenter löper störst risk av alla i USA att våldtas eller utsättas för andra sexuella övergrepp, enligt en rapport från Vita Huset.

– Kvinnorna har arbetat så hårt för att komma in på skolorna. Att utsättas för övergrepp är inte bara en mardröm för dem, det är helt oacceptabelt, säger president Barack Obama.

Enligt rapporten är det bara en av åtta som anmäler övergreppen, som ofta sker i samband med fester med alkohol och droger och där offren varit så påverkade att de inte kunnat försvara sig.

Rapporten visar också att sju procent av de tillfrågade männen erkänt att de våldtagit. Två tredjedelar av förövarna säger att de våldtagit flera kvinnor, så många som sex kvinnor i genomsnitt.

I kommentarerna till rapporten vittnar flera studenter om att deras skolor inte tar övergreppen på tillräckligt stort allvar. Eller att brotten utreds internt utan att omvärlden får veta, för att inte skada skolans rykte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".