Leila Ramazanova från Ukraina bor i Göteborg nu och följer protesterna via nätet. Foto: Niklas Mannheimer Ruberg/Sveriges Radio
Protesterna i Kiev

Ukrainska Leila: "Tror inte makten kommer ändra sig"

Ukrainska Leila Ramazanova: "Inte värt att riskera livet för någon som vill vara mer mäktig"
4:44 min

Leila Ramazanova från Ukraina flyttade till Göteborg för två månader sen. Nu följer hon de våldsamma protesterna i Kiev via nätet och säger att hon är orolig.

– Min mamma är orolig, hennes man också, vi får se vad som händer, berättar Leila Ramazanov som planerar att åka till Ukraina i maj, om det är lugnare då.

Hon har flyttat till sin svenske pojkvän Peter i Göteborg och följer nu läget i Ukraina härifrån, genom nyheter på nätet:

– Jag tittar på nyheterna varje dag, har gjort det sen protesterna började i slutet av november. De senaste nyheterna är förskräckliga. Jag tänkte att protesterna skulle lägga sig, men efter de nya lagarna nu i januari har det blivit värre.

Folk har dött i protesterna, hur orolig är du för dina vänner i hemlandet?

– Självklart är jag orolig och jag kan inte fatta att det händer nu. Det kan vara väldigt, väldigt farligt.

Har du vänner i Kiev som protesterar?

– Nej ingen av mina vänner står där. Mina vänner som bor i Kiev vill inte vara med i det här. De ser inte poängen i att stå där. Det är inte värt att riskera livet för någon som vill vara mer mäktig. Jag tror inte att parlamentet kommer ändra något.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".