1 av 3
Argena Xhelili, 24, tror att det finns risk för sexuella trakasserier och övergrepp speciellt under studenternas nollning. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
2 av 3
Johanna Rickle, 21, tror att man måste prata mer om de här grejerna för att problemen ska minska i universitetsvärlden. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
3 av 3
Isabella Normark, 22, och Therese Johansson, 22, tror att få anmäler för man tror inte det leder nånvart. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio

Svenska tjejer utsatta på universitet och högskolor

1:39 min

Var femte tjej på amerikanska universitet utsätts för sexuella övergrepp, det visar en ny rapport från Vita Huset i USA. Det finns inga exakta siffror i Sverige men problemen är förmodligen minst lika stora på svenska universitet, säger en genusforskare.

– Det är svårt att ringa in problemet och det är svårt därför att man inte anmäler, därför att de som är förövare erkänner inte, därför att man tenderar att rationalisera, så om man har drabbats av det så förklarar man det som nånting annat, säger Anneli Häyrén Weinestål, genusforskare vid Uppsala universitet.

Kvinnliga studenter i USA löper störst risk att våldtas eller utsättas för sexuella övergrepp, står det i rapporten från Vita Huset. Den kommer fram till att en av fem kvinnliga studenter har varit med om sexuella övergrepp och att det är en av åtta som anmäler övergreppen.

– Med bara ett ord: förfärligt! Det är bara bom i huvudet, det är inte ok, säger 24-åriga Argena Xhelili, student vid Lunds universitet. Hon tror inte att Sverige är mycket bättre.

– Jag har ju hört talas om fall just på nationer och sådär. Först och främst blir jag ju arg, och sen så blir jag mest frustrerad och störd på hela situationen, säger klasskamraten 26-åriga Najite Ukale.

Det finns inga exakta siffror men upp till hälften av alla kvinnliga studenter utsätts för någon form av sexuella trakasserier och övergrepp i Sverige. Det kan vara allt ifrån en viss jargong och sexuella anspelningar till riktiga övergrepp. När det gäller de fysiska övergreppen och våldtäkt så är förmodligen lika många drabbade i Sverige som den amerikanska rapporten visar, det säger Anneli Häyrén Weinestål, genusforskare vid Uppsala universitet:

– Jag tror att det har ökat när det gäller just fritiden, när man festar ihop och dricker ihop så tror jag att det har blivit en ökning, till exempel nationslivet, säger hon.

Hon tror att annat som gör att de här problemen är stora inom just universitetsvärlden är sexualisering av kvinnor i reklamfilmer och gränser som hela tiden flyttas fram inte minst i dokusåpor och på andra ställen i samhället. All denna samtid är studenter snabba med att fånga upp.

– De är ofta unga och på så sätt sårbara när de börjar plugga på universiteten, förklarar Häyrén Weinestål.

– Jag tror också att det kan vara svårt för en att veta när det har förekommit, för jag tror att många inte vågar prata om det för att de tänker - är det trakasserier om någon tar mig på en specifik kroppsdel, eller är det ok? Men egentligen så vet man ju bättre för man vet att om nån tar mig på rumpan så är det inte ok, säger Najite Ukale.

22-åriga Isabella Normark som också pluggar på Lunds universitet, tror att fler sådana fall ska klaras upp för att fler tjejer ska våga anmäla.

– Jag tror det handlar mycket om att man inte tror att det kommer leda någonvart, att det inte är lönt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista