1 av 3
Emma Dahlström, Torsby. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Patric Nyberg / Freeskiing Team Sweden
3 av 3
Patric Nyberg / Freeskiing Team Sweden
Veckans torsdagsgäst

Emma hoppar för guld i OS

12 min

Hon plockade nyligen hem en fjärdeplats i världscupen, har nyss blivit ett av Sveriges stora OS-hopp och har Cork 720 tail som favorittrick. Veckans torsdagsgäst är slopestylestjärnan Emma Dahlström som i P3 Nyheter med Sjödell berättar om stora bigjumps, OS-pressen och om hur hon som treåring plötsligt fick upp ögonen för skidtrick.

När OS i Sotji drar igång i februari är det första gången som Slopestyle ingår som OS-gren. Och då är veckans torsdagsgäst 21-åriga Emma Dahlström på plats för att slåss om guldet.

– Jag är väldigt glad för att Slopestyle och jag ska vara med i OS, speciellt eftersom det är första gången sporten är med i OS. Olympiska förbundet sökte upp oss, sporten alltså, och frågade om det fanns ett intresse för att ha med Slopestyle i OS. Och alla som håller på med sporten blev nog rätt överraskade eftersom det alltid känts som om vi varit långt ifrån erkända sporter som man brukar se i OS.

När Emma ska tävla i Sotji vill hon hålla sig utanför den politiska diskussionen och istället fokusera på sporten.

– Jag tycker att folk som vill protestera för göra som de vill. Men jag ska försöka hålla mig utanför allt det där och istället satsa på att prestera. När jag var i Sotji för ett par veckor sedan fick jag känslan av att det kommer bli ett kul tävling även om byggarbetsplatsen som jag såg nu inte var så skojig. Men blir arenorna klara och det kommer lite nysnö så blir det nog hur bra som helst!

När den amerikanska tv-personligheten Bob Costas jämförde Slopestyle med tv-serien Jackass tyckte Emma att det var ganska märkligt.

– Han tror ju att vi bara gör det här för att vi vill slå oss. Och riktigt så är det ju inte, vi är ju atleter som alla andra som håller på med krävande sporter. Så att han pratar så om en sport han inte riktigt känner till är ju märkligt. Och även om jag gillar att kolla på Jackass är nog inte jämförelsen särskilt bra.

Nästan samtidigt som Emma lärde sig gå började hon åka skidor och började redan som treåring.

– Jag testade skidor väldigt tidigt och efter ett tag när jag kört slalom insåg jag att det var roligare med guppen i sidorna. Så jag slutade med slalom och satsade istället på att hänga i parken. Och efter ett par år på Malungs freeridegymnasium tog jag mig till internationella tävlingar och vann en hel del.

Emma tror att hennes styrka som åkare är att hon inte stressat sig fram till framgången utan istället låtit det ta tid att bli riktigt bra. Hon beskriver sin åkning som smidig och lugn vilket hon tror är nyckeln till att få till ett snyggt slopestyleåk. Men Emma har också åkt på en del skador.

– Jag skadade mig rätt ordentligt och var borta ett år. Men det var på ett sätt bra att jag fick se sporten och tävlingar utifrån och fundera ordentligt över hur jag ska utvecklas ytterligare. Nu när jag kommit tillbaka känner jag mig riktigt stark och jag har bestämt mig för att ta mig till pallen i OS. Och får jag bara till ett bra åk så ska det nog gå.

Slopestyle

Slopestyle är en gren inom freeski som bygger på att tävla i en bana liknande ett utsnitt av anläggningarnas parker. På hopp, rails och andra föremål utförs trick och manövrar där åkaren visar upp sin idérikedom och skicklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista