1 av 4
Den brännskadades Lundsbergselevens ryggtavla. Bilden hämtad ut polisens förundersökningsprotokoll.
2 av 4
Lundsbergselever på väg in till rättegången tidigare i januari. Idag kom domen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
3 av 4
Strykjärnet som användes under "nollningen". Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.
4 av 4
Niclas Wargren, åklagare. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Lundsberg

Lundsbergselever dömda för strykjärnsnollning

1:29 min

Två elever döms för den s.k. ”strykjärnsnollningen” på Lundsbergs skola i augusti förra året då en 14-årig elev brännskadades. Eleverna döms för vållande till kroppsskada till dagsböter.

– Det var totalt tio som var misstänkta för den här nollningen, nio äldre elever och en lärare. Men det är bara två elever som döms, och det är de två elever som höll i strykjärnet och satte i kontakten, säger reporter Lisa Linder Lindberg som följt fallet. 

Vad döms dom till?

– De döms för vållande till kroppsskada och får dagsböter på 2 000 kronor vardera och sen skadestånd på 19 400 kronor till eleven som brännskadades. 

Det var ju totalt nio elever å en anställd på skolan åtalade. Varför frias dom andra?

Många av dem stod bara och tittade och gjorde ju inget aktivt under nollningen. Det är därför de frias.

2013 blev ju ett skandalår för Lundsberg. Hur är läget på skolan nu?

Både elever och skolledning säger att allting är bra. Men skolan har ju fått kritik tidigare år för att ha det här systemet där äldre elever styr över de yngre. Då, för några år sen, sa skolan att de inte har kvar de här systemet. Men så hände ju den här nollningen förra året.

Bakgrund:
En lördag i augusti 2013 skulle terminens första disco skulle äga rum på skolan. För att komma in på discot skulle de yngre eleverna ha ett "existensbevis", det vill säga ha genomfört en nollning, enligt det som framkommit i rätten. Nollningen slutade med att en 14-årig förstaårselev blev brännskadad av ett strykjärn.
Nio elever åtalades för olaga hot alternativt ofredandet. Två av dem åtalades dessutom för vållande av kroppsskada. En anställd åtalades för medhjälp till olaga hot, alternativt olaga hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista