1 av 2
Oscar Fridolfsson jobbar som liftvärd i Hemavan och åker snowboard så ofta han hinner. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
2 av 2
Louise Jonsson flippar burgare i skidbacken där hon jobbar. Foto: David Carr/Sveriges Radio.

Hårdare konkurrens om säsongsjobben

1:48 min

Fler och fler unga vill säsongsjobba i fjällen och nu hårdnar konkurrensen om jobben, enligt flera fjällanläggningar.

En av alla som har fått jobb i vinter är Louise Jonsson från Stockholm som säsongar i Hemavan nära gränsen mot Norge i Västerbottens inland.

- Jag säljer kaffe, flippar burgare och har det gött, säger hon.

Det luktar grillat från Louise Jonssons utomhusgrill vid en av liftarna i skidbacken. Det är 20 minusgrader, kristallklart, vindstilla och solen värmer på fikets terrass.

Dagar som den här gör att storstadslivet känns ointressant, tycker hon.

- Det är tio gånger bättre här än i lilla Stockholm. Alla är mycket trevligare här och det är någonting genuint med naturen och att komma ner på jorden och få vara lite större än sig själv, säger hon.

Men det är fler och fler som vill ha den här typen av säsongsjobb så konkurrensen hårdnar enligt flera stora fjällanläggningar som P3 Nyheter har pratat med. Till exempel var det 15 procent fler den här säsongen än förra säsongen som sökte jobb på företaget Skistar som bland annat driver skidanläggningarna i Åre och Sälen.

Söktrycket har också varit större på de nordligaste skidorterna Riksgränsen och Björkliden och på flera av Svenska turistföreningens anläggningar.


Det ökade söktrycket kan bero på att 90-talisterna är betydligt fler än tidigare generationer och också på att det är trendigt med friluftsliv, tror Hans Noren som är chef på Abisko Turiststation och som tidigare varit chef på Kebnekaise Turiststation.

- Sen finns det en sak till. Och det är att jobb inom turistbranschen har blivit mer anammat som ett yrke i dag jämfört med hur det var förut. Statusen har höjts, säger han.

Anton jobbar med skiduthyrning men nu just nu är han ledig och åker skidor. För honom är fjällen en magnet. 

- Det är här jag vill vara, säger han.

Han tycker säsongsjobben är ett bra sätt att upptäcka Sverige och att hitta nya vänner.

- Det är svårare att hitta vänner i en storstad, det tar på krafterna. Här buntas man ihop och det blir naturligt, så sök!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista