1 av 2
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon öppnar fredssamtalen i Genéve. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/TT.
2 av 2
Noor alDeen flydde med sin familj från Damaskus. Något han aldrig kommer glömma är när hans vän blev ihjälskjuten. FOTO:Dimitri Lennartsson/P3 Nyheter
Syrien

"Förhandlingarna kommer inte leda till någonting"

1:57 min

Oppositionen vägrade prata om al Assad sitter kvar och regimen hotade med att lämna samtalen - det blev problem direkt när de två skulle träffas för första gången sen konflikten i Syrien bröt ut. Imorgon kommer en ny chans för samtal genom FN:s medlare på plats.

– Vad som hände var att de inte fick ihop det. De kunde inte ens få ihop en variant där de skulle sitta här på FN-högkvarteret i skilda rum medan FN-medlaren pendlade mellan dem. Känslorna är så starka, säger Agneta Ramberg, Sveriges Radios utsända i Genéve där förhandlingarna hålls.

Det började med fredliga demonstrationer med krav på demokratiska reformer i 2011, som en del av den arabiska våren. Men det hela eskalerade snart till en konflikt och sen till ett blodigt inbördeskrig mellan presidenten Bashar al Assads regim, oppositionens Fria Syriska armén o många andra rebellgrupper, inklusive Al Qaeda-grupper. I slutet av förra året kom FN fram till att kemiska vapen har använts i kriget som dödat 120 000, tvingat 9 miljoner att fly och kanske ännu värre - ingen vet när det tar slut.

– Vi förlorade allt. Vi förlorade våra hus, vi förlorade våra jobb och företag, studenterna slutade gå till universiteten, eleverna kunde inte gå i skolan, säger 24-årige "Omar" i Malmö. Han är orolig för familj som finns kvar i Syrien och vill därför inte ha med sitt riktiga namn.

– När jag går in på min Facebook så ser jag att många av mina vänner är dödade. När man ser det så mår man väldigt dåligt, säger Omar.

Att förhandlingarna i Genéve som kommer dra igång på riktigt imorgon kommer leda till någonting tror han inte på.

– al Assads regim ska bort och det behövs nya val och ett friare Syrien, säger Omar.

När tror du att det kommer hända?

– Om hundra år, kanske mer, kanske aldrig. Förlåt mig för att jag säger det så, men jag tror att det är sanningen, säger Omar.

Lite mer hopp om fred i Syrien har Noor AlDeen Yousef. Tillsammans med familjen flydde han till Sverige från Damaskus för ett halvår sen, men bilderna från kriget finns kvar i minnet.

– Jag såg min vän dö på gatan, jag såg vem som sköt honom. Jag såg hur soldaterna sköt en liten pojke nedanför mitt hus. Jag kan inte, jag kan inte göra någonting för dessa människor, säger Noor AlDeen.

Dimitri Lennartsson
dimitri.lennartsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista