Grammy till Jonas Åkerlund - Daft Punk stora vinnare

0:53 min

Den svenske filmregissören Jonas Åkerlund vann en Grammy i natt vid galan i Los Angeles i kategorin bästa musikfilm. Galans stora vinnare blev Daft Punk som prisades i fem klasser.

Jonas Åkerlund prisas för musikfilmen "Live kisses" med förre Beatlesmedlemmen Paul McCartney och delar priset med producenterna Violaine Etienne, Aron Levine och Scott Rodger.

Daft Punk tog fem Grammys på galan för Årets bästa album - "Random access memories".

Musiklegenderna Pharrell Williams och Nile Rodgers, som också medverkar på "Get lucky", var med på galan.

– Jag slår vad om att Frankrike är väldigt stolta över de här killarna, sade Williams när de tog emot priset för Årets skiva.

– Jag antar att robotarna vill säga "tack", fortsatte han med syftning på de två i Daft Punk som stod tysta intill honom på scenen, i vanlig ordning införda sina visirhjälmar.

Daft Punk vann även priset för Bästa framträdande av popgrupp för megahiten "Get Lucky".

Redan under förgalan – då flertalet av de över 80 priserna delades ut – fick den franska musikduon pris för skivan "Random access memories", bland annat för Bästa dans/electronica-album. Skivan är också nominerad som Årets album.

Årets sång blev "Royals", framförd av Lorde och skriven av Joel Little och Ella Yelich O'Connor. Även priset för Bästa soloframträdande inom pop gick till Lorde för "Royals".

Sångerskan Rihanna slapp också gå hem utan utmärkelse. Hon fick en Grammy för "Unapologetic" - bästa album i genren "urban contemporary".

I kategorin Bästa rocklåt var det tjockt av folk som varit med sedan länge - som Mick Jagger och Keith Richards i Rollings Stones ("Doom and gloom") och Geezer Butler, Tony Iommi och Ozzy Osbourne i Black Sabbath ("God is dead?").

Men det blev en annan veteran som knep priset - Paul McCartney vann tillsammans med Dave Grohl, Krist Novoselic och Pat Smear med "Cut me some slack".

Och den som trott att trumpetaren och orkesterledaren Herb Alpert, 78, gjort sitt i branschen hade fel - han fick en Grammy för Bästa instrumentala popalbum, "Steppin out".

Hiphop-duon Macklemore & Ryan Lewis blev Årets nykomling. Duon fick också en Grammy för "Thrift shop", som var Bästa raplåt.

Ytterligare en handfull svenskar fanns med bland de nominerade i de totalt 82 olika kategorierna men de blev utan.

Det gäller bland andra låtskrivaren och producenten Max Martin, med chans i en av de tyngsta kategorierna Årets låt för Katy Perrys ”Roar”, Alesso (nominerad i kategorin Bästa remix för "If I lose myself" med One Republic) och Neeme Järvi och Göteborgs symfoniker (nominerade i kategorin Bästa verk av orkester för "Atterberg").

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista