Rättegång om polisövervåld inledd

1:09 min

I dag startade rättegången i Stockholms tingsrätt mot en polis som bussade en hund mot en man och slog honom upprepade gånger med batong.

Varning: Videoklippet innehåller våldsamt innehåll.

På den skakiga mobilfilmen ser man hur en kraftigt berusad man får en polishund bussad på sig, och får ta emot flera batongslag. Det var förra sommaren som händelsen fångades på film av en privatperson, och sedan lades upp på Dagens Nyheters webb.

Polisen hade kallats till platsen i centrala Stockholm, eftersom mannen ska ha slagit sönder en ruta och hamnat i bråk med två personer.

Mannen själv minns ingenting från händelsen men säger att han hade ont i kroppen dagen efter. Överåklagare Mats Åhlund menar att polisen på plats har använt massivt övervåld och att det var misshandel, alternativt tjänstefel.

– Det är ingen misshandel, för hon har aldrig haft för avsikt att skada honom, utan hon har haft för avsikt att genomföra en tjänsteåtgärd. Vår uppfattning är att hon agerar som hon är lärd att göra, säger Johan Eriksson som är den åtalade polisens försvarsadvokat.

Vad tycker du om förhandlingarna hittills?
– Jag tycker att hon har lyckats förklara på ett bra sätt om den här som hon upplevde väldigt utsatta och obehagliga situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista