Marie Serneholt och Sebastian Karlsson som spelade i en svensk uppsättning av Grease 2010. Foto: Pontus Lundahl / TT.

Svenska soldaters Greasevideo sprids världen över

Försvarsmakten: "Gjord med glimten i ögat"
0:40 min

De svenska soldaternas musikvideo, där de kopierar ett dansnummer ur kultklassikern Grease, har visats hundratusentals gånger och uppmärksammats av internationella medier. 

De svenska soldaterna har kopierat scenen i Grease där låten Greased Lightning spelas. Men i stället för att den utspelas i ett garage bär de svenska soldaterna uniformer och poserar i vissa klipp med vapen. 

I helgen hade klippet nästan 700 000 visningar på Youtube efter att det uppmärksammats av internationella medier som Huffington Post.

Videoklippet har plockats bort nu, men dykt upp igen på andra konton. Regissören till videon Boris Zelada säger till Nyheter 24 att han visste att klippet skulle spridas, men att han aldrig trodde att det skulle bli så här stort.

Soldaternas arbetsgivare, Försvarsmakten, ser inget problematiskt med videoklippet.

– Vi har inga synpunkter på vad soldaterna gör på sin fritid. Det här är gjort på deras passfria tid, den är gjord med glimten i ögat, den är rolig och uppskattad av många, säger Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".