Foto: AP Photo/Frank Augstein

Därför gör Zlatan bilreklam

8:50 min

I lördags premiärvisades en reklamfilm med Zlatan i huvudrollen och filmen har redan visats flera miljoner gånger på Youtube. Men hur kommer det sig att en av världens bäst betalda fotbollsspelare gör reklamfilmer?

– Zlatan har ju tidigare inte gjort reklam för andra företag än ett tv-spelsföretag och för hans fotbollsskor. Och Zlatan har tidigare sagt att han inte vill göra reklam för fler. Men nu verkar det som om han fått upp intresset för att samarbeta med nya företag, säger Johanna Frändén som är sportjournalist med koll på Zlatan.

Johanna tror att det kan ligga ett intresse för att lyfta fram sig själv tillsammans med ett typiskt svenskt varumärke. Att det finns stora summor pengar bakom reklamfilmen kan också vara en anledning till att Zlatan ställer upp.

– Han har ett intresse för pengar men samtidigt vill han kanske använda reklamfilmen för att visa vad det egentligen innebär att vara svensk. Alltså, att man inte måste prata perfekt svenska utan att bilden av en svensk kanske har förändrats.

Eva Ossiansson forskare i marknadsföring vid Göteborgs universitet.

– Zlatans medverkan i filmen är ju intressant ur ett symbolperspektiv. Istället för att bara visa upp den svenska naturen för att göra bilen typiskt "svensk" så tar man det ett steg till genom att inkludera Zlatan i det typiskt svenska. Och det kan spela en betydande roll för många som kanske har samma bakgrund som Zlatan när han nu framställs som ursvensken, säger Eva Ossiansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista