Göran Lindberg. Foto: Fredrik Persson/TT

Göran Lindbergs offer kritisk mot frigivningen

9:51 min

I helgen släpptes den före detta polischefen Göran Lindberg som suttit 4 år i fängelse för en rad grova sexualbrott. Nora är en av flickorna som utnyttjats och i dag medverkar hon i P3 Nyheter med Sjödell.

Före detta polischefen Göran Lindberg dömdes 2010 för en rad grova sexualbrott och har sedan dess suttit i fängelse. Men i lördags släpptes han efter att ha suttit av hälften av sitt straff. Nora är en av flickorna som Lindeberg förgripit sig på och hon är kritisk till att han släppts ur fängelset.

– Det är många jobbiga känslor nu när han har släppts fri. Jag har inte kunnat förebereda mig på den här dagen. Plötsligt fick jag nyheten och det känns väldigt konstigt.

Nora har skrivit på SVT Debatt att hon inte kan förstå hur man som Göran Lindberg gjort, har möjlighet att välja bort vård. Hon menar att han borde vårdas precis som alla andra som är i behov av vård och som tilldömts detta av psykiatrin.

– Det är för mig märkligt hur man kan välja att inte ta emot vård. Då borde det inte kallas kriminalvård utan snarare inlåsning. Jag har själv fått vård för mitt psykiska tillstånd och det har inte varit frivilligt. Hade jag inte accepterat vård hade jag fått sitt kvar tills jag ändrat mig. Men har man begått ett brott gäller tydligen inte samma regler, säger Nora.

Daniel Velasco har gjort radiodokumentären "Den fastspända flickan" som handlar om Nora och Göran Lindberg.

– Han har ju gjort sig känd som feministen i polisvärlden och kallades till och med för Kapten Klänning på grund av sitt engagemang. Så han var absolut en dubbelnatur. Han släpps ju nu för gott uppförande trots att han nekat vård, vilket i nuläget är okej att göra. Men det har diskuterats huruvida det i framtiden ska innebära konsekvenser att neka erbjuden vård, säger Daniel Velasco.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista