OS-elden tänds i Grekland i september. Foto: AP/TT.

Sponsorer diskuterar rättigheter i Sotji

1:55 min

Om några dagar börjar OS och efter kritik för att inte ta tillräckligt mycket ansvar för organisations- och yttrandefriheten i Ryssland träffas nu Svenska olympiska kommittén och OS-sponsorer för att diskutera frågan.

I en rapport från Swedwatch kritiseras sponsorerna och Svenska olympiska kommittén, SOK, för att inte ta ansvar för att rättigheter som organisations- och yttrandefrihet kommer att kränkas vid vinter-OS i Sotji.

Därför sätter sig Nordeas sponsringschef Thomas Björklund och de andra sponsorerna sig ner i morgon för att diskutera frågan.

 -- Vi vill se om vi tillsammans med SOK kan påverka Internationella olympiska kommittén på ett eller annat sätt genom att få upp en debatt om de här frågorna.

I en intervju med BBC går nu den ryska borgmästaren i Sotji ut och säger att homosexualitet inte accepteras i hans region, något som ger ännu mer bränsle åt debatten om Sotji som OS-stad.

Annika Bränning är sponsorchef för Vattenfall som också sponsrar SOK. hon säger att det här frågorna nu kan påverka deras varumärke negativt.

– Vi sponsrar ju den här idrottsfesten, men nu blir det ett annat fokus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista