Bara sex procent av alla spelfilmer i Sverige regisserades av kvinnor 2012. Foto: Dan Hansson/TT.

Fortfarande mest män som gör film

1:30 min

Män dominerar fortfarande filmbranschen, både i Sverige och Norden. Det visar en ny rapport om jämställdheten inom filmen.

– I de siffror vi har för film nu ser man att det fortfarande finns en stor slagsida. Det är män som gör film, och det är män som gör film om män, i hög grad, säger Terese Martinsson, en av de som tagit fram rapporten.

Snabba cash 2 var en av alla svenska spelfilmer 2012 som regisserades av en man. Bara 15 procent av alla spelfilmer i Norden regisserades av kvinnor. I Sverige var siffran sex procent.

Nordiska informationscentret för medie-och kommunikationsforskning, Nordicom, presenterar sin rapport på filmfestivalen i Göteborg i veckan. Alla nordiska länder är med i kartläggningen och den manliga dominansen är lika påtaglig i alla länder. 

– Det är en nästan försvinnande liten majoritet kvinnor som gör film om kvinnor. I siffror skulle man kunna säga att det är en av tio kvinnor som gör filmer om kvinnor.

Siffrorna har sett likadana ut de senaste tio åren, men det finns hopp. Bland vårens svenska filmer som får stöd från Filminstitutet regisseras rekordmånga, 40 procent, av kvinnor.

– Så mycket som jag kan se sker ett förändringsarbete åt rätt håll, om man säger så. Men det går väldigt långsamt. Så den här slagsidan finns fortfarande kvar, säger Terese Martinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista