Foto: Victoria Greve/Sveriges Radio

NSA spionerar på dig via Angry Birds

1:28 min

Trodde du att det är ett oskyldigt nöje att spela spel på din mobiltelefon? Glöm det. Nu kommer nya avslöjanden om hur underrättelsetjänster spionerar.

Den brittiska tidningen The Guardian avslöjar nu att de amerikanska och brittiska underrättelsetjänsterna NSA och GCHQ spionerar på de som till exempel spelar det mycket populära spelet Angry Birds.

Dina personliga data sparas ner till underrättelsetjänsternas servrar i sådan mängd att spionorganisationerna har bekymrat sig för att de inte har tillräckligt med lagringsutrymme. Det visar nya dokument från den före detta underrättelseagenten Edward Snowden som The Guardian publicerar i dag.

Enligt dokumenten är de nya smarta mobiltelefonerna en guldgruva för underrättelsetjänsterna. Apparna som man kan ladda ner till sin telefon har nämligen ytterst bristfällig säkerhet.

Dokumenten som The Guardian publicerar visar att det går att samla in mycket bred privat information om folk som använder smarta telefoner. Inklusive vad användarna har för sexuella preferenser, ifall de är oförsiktiga nog att använda appar där den typen av information ingår.

Guardian berättar om hur underrättelsetjänsternas dokument visar att det går att registrera vilka som anser sig vara så kallade swingers, det vill säga par som gärna har sex tillsammans med andra par.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista