Foto: Vahid Salemi / Ap / TT.

Coca-Cola ber om ursäkt för förbud mot "gay" på burken

Men "hetero" är okej
0:40 min

I en nätkampanj har Coca-Cola förbjudit ordet "gay" på läskburkarna. Nu ber läskjätten om ursäkt i ett mejl till P3 Nyheter.

I en sydafrikansk nätkampanj vill Coca-Cola att du ska skriva olika namn på virtuella Colaburkar och dela dem med dina vänner. Men om du skriver "gay" står det "Oops, låt oss låtsas att du inte nyss skrev det där” på skärmen.

Däremot går det utmärkt att skriva "straight" eller "hetero".

Nu skriver Coca-Cola i ett mejl till P3 Nyheter att de ber om ursäkt om kampanjen upprört någon. Coca-Cola är ett företag som värdesätter mångfald och ska nu se över kampanjsajten, skriver de.

Flera internationella medier och HBTQ-sajter har skrivit om kampanjen. Många kopplar ihop det med att Coca-Cola sponsrar OS i Ryssland. Mänskliga rättigheter, och framförallt HBT-personers rättigheter i Ryssland, har blivit en het världsfråga efter att Ryssland klubbade igenom antigaylagar i somras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".