Meron Estefanos gästar Morgonpasset i P3. Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio

Hon hörde släktingar torteras i telefonen

7:06 min

Meron Estefanos har blivit uppringd av kidnappare som torterat hennes släktingar och krävt henne på pengar. Något som blivit verklighet för många eritreaner.

I ett samtal fick Meron Estefanos höra hur en släkting skrek av tortyr. Utpressarna krävde att hon betalade 200 000 kronor för att tortyren skulle sluta.

Hittills har nästan en miljard dollar betalas ut för att rädda uppemot 25 000 människor från att torteras till döds i Eritrea. För att uppmärksamma situationen har människorättsaktivisten Meron Estefanos startat radioprogrammet Voices of Eritrean refugees.

– Jag startade radioprogrammet för att försöka uppmärksamma vad som händer i Eritrea och andra utsatta länder i närheten, där framför allt flyktingar torteras. Jag vill att eritreaner som överväger att fly ska förstå att problemen kommer att fortsätta även om de försöker, och lyckas, lämna landet.

I programmet hörs människor ringa in och berätta om sin situation. Meron Estefanos säger att det kan vara allt från de som funderar över att fly från Eritrea, till båtflyktingar som ringer från båten som de flyr på håller på att sjunka.

– Jag fick ett samtal från en båt där 250 personer höll på att drunkna och fick ringa den italienska kustbevakningen för att larma. Det har också kommit samtal från eritreaner som ska utvisas från Israel till Eritrea och som behöver akut hjälp för att undkomma utvisning och stundande tortyr. De som ringer till mig är nästan alltid i nöd.

Meron Estefanos säger att hon tidigare arbetade med andra frågor som rör människorätt, men att avståndet mellan Sverige och Eritrea gjort det för svårt att hjälpa eritreaner i Eritrea. Därför fokuserar hon nu på att hjälpa de som redan lämnat landet. Där har hon större möjlighet att hjälpa till. Det var också i den processen som hennes radioprogram startade.

– Det var när min kusin kidnappades som mitt engagemang för just kidnappningar blev så starkt. Kidnapparna är väldigt framgångsrika, så det är svårt att se hur situationen ska förbättras. Och man har inget val - betalar man inte så dör ens släktingar.

Den israeliska filmen "Sound of torture" som följer Meron Estefanos arbete med torterade flyktingar visas just nu på Göteborgs filmfestival.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista