Foto: Leif R Jansson/TT

LRF kampanjar mot köttfria dagar

1:05 min

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, kampanjar mot de köttfria dagarna på en skolbespisning i Nyköping genom att dela ut hamburgare utanför skolan.

I dag får eleverna i alla kommunala skolor i Nyköping inget kött till lunch. Kommunen har infört köttfria onsdagar. Lantbrukarnas riksförbund, som vill promota svenskt kött, protesterar mot det här genom att grilla hamburgare på Nyköpings gymnasiums skolgård.

– Vi vill att man ska diskutera matval alla dagar i veckan och inte som här, plocka ut en dag. Vi tycker att det då blir lite jippobetonat samtidigt som man signalerar att kött inte är bra för miljö och klimat, sa Karin Andersson, ordförande i LRFs kommungrupp i Nyköping i P1 Morgon i morse.

Nyköpings kommuns Ungdomsfullmäktige var de som la fram förslaget om den köttfria dagen. Ordförande Johan Andersson är på plats på protesten:

– Här står LRF på Gripenskolan och delar ut hamburgare på den köttfria dagen och det tycker jag är respektlöst eftersom att det här infördes på initiativ av Nyköpings ungdomsfullmäktige via ett medborgarförslag. Syftet är att väcka uppmärksamhet kring köttkomsumtionen som faktiskt har ökat med 40 procent sedan 1990-talet.

Det finns ju redan måltider som serveras som inte innehåller kött. Hade ni någon speciell tanke med att införa en speciell dag?
– Med det här ville vi också väcka uppmärksamhet kring köttkonsumtionen och skapa debatt, och det kan man ju se att vi redan har gjort, säger Johan Andersson.

Helena Jonsson är förbundsordförande i LRF. Även om hon tycker att det är synd att protesten uppfattas som ett angrepp på den köttfria dagen tycker hon att budskapet bakom protesten är bra.

– Hittills har de i alla fall fått väldigt mycket uppmärksamhet. Om resultatet blir att vi faktiskt får en bredare debatt och att fler argument kommer fram, så har man vunnit någonting.

LRF säger att de inte har några synpunkter på om folk äter vegetariskt eller kött, men tycker att det borde pratas med om vad för typ av kött man äter.

Ungdomsfullmäktige i Nyköping beklagar att LRF protesterat mot den köttfria dagen och öppnar istället upp för ett samarbete vad gäller klimatvänlig mat.

– Det tycker jag var en jättebra idé. Jag hoppas att de kan lyfta frågan nu och hitta samarbetsmöjligheter, för de tror jag är stora, säger Helena Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista