Brinnande hus på en minkfarm i Hasslösa Foto: Torbjörn Axelsson

Rättegång mot djurrättsaktivister inledd

"De åtalas för att ha skändat gravar"
6:20 min

Fem djurättsaktivister som greps i samband med en aktion förra året åtalas i dag i Skaraborgs tingsrätt för bland annat mordbrand och olaga hot.

De fem djurrättsaktivisterna står åtalade för 22 åtalspunkter och när rättegången i dag inleds har säkerheten höjts efter hot om sabotage. Pernilla Wadebäck är reporter på P4 Skaraborg och rapporterar om rättegången i P3 Nyheter med Sjödell.

– Det är framför allt två blivande minkfarmare som utsatts för hot och sabotage. Det har handlat om inkastade yxor, hotbrev och att en grav har skändats. Och just brott mot griftefriden är en av de 22 åtalspunkter som sticker ut mest.

En av de åtalade har erkänt mordbrand men i övrigt nekar alla till samtliga åtalspunkter. De åtalade menar snarare att de tar avstånd från aktivismen och sabotage mot minkfarmar. Och de utsatta farmarna säger att tiden efter attentaten varit jobbig men att de ska fortsätta sin verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".