Därför hotas ishockey-VM att ställas in

5:13 min

Under ishockey-VM i Vitryssland får gästande journalister bara skriva om hockey och absolut inget annat. Nu överväger internationella hockeyförbundet att ställa in turneringen om inte pressvisumreglerna ändras.

Journalister som vill skriva om något annat än hockey måste ansöka om specialvisum. Det meddelades nyligen av vitryska myndigheter. Och internationella ishockeyförbundets vice ordförande Kalervo Kummola säger nu att turneringen kan komma att ställas in om inte reglerna ändras. Martin Uggla från Östgruppen vet mer om Vitrysslands syn på journalister.

– Det är bra att kritiken kommer men samtidigt är det här ingen nyhet. Det förvånar mig att ishockeyförbundet trodde något annat. Problemet med de regler som nu gäller är att man inte kommer att kunna skriva om den politiska situationen i landet. Och att få ett specialvisum är svårt och skulle troligen försvinna i den byråkratiska processen.

Martin Uggla tror att Vitryssland kan komma att ändra sina regler om internationella hockeyförbundet hotar att ställa in turneringen.

– Vitryssland skulle inte vilja bli utan det prestigefyllda evenemanget så kanske kommer de att ändra på sina regler. Men det egentligen största problemet är situationen för vitryska journalister som oavsett om dessa regler ändras eller inte ändå har en väldigt utsatt position. Men det är självklart bra att situationen för journalister i Vitryssland uppmärksammas vilket ju blir effekten av att man hotar att ställa in hockey-VM.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista