Foto: Johan Ordonez / Scanpix

Amnesty vill tillåta sexköp

6:03 min

Amnesty International vill arbeta för att avkriminalisera prostitution och sexköp. Det avslöjas i ett läckt dokument som tidningen The Daily Mail tagit del av.

artikeln som The Daily Mail skrivit ska Amnesty International vilja legalisera prostitution och sexköp eftersom ett förbud strider mot mänskliga rättigheter. Och förslaget har väckt starka reaktioner. Elisabeth Löfgren är talesperson för Amnesty Sverige.

– Jag förstår att det här är ett kontroversiellt förslag och det krävs en väldigt tydlig diskussion. Vi styrs ju av våra medlemmar och vi får nu se vad medlemmarna tycker. Och de jag pratat med har mestadels reagerat negativt till förslaget.

Amnesty International menar att situationen för prostituerade är svår eftersom de utsätts för våld från bland andra sexköpare vilket skulle kunna förbättras i och med en legalisering.

-- Nu hoppas jag att våra medlemmar tar sig en funderare över det här förslaget och sen röstar på vårt årsmöte. Vi kommer i Amnesty Sverige att ta fram en grupp som kollar igenom förslaget, utreder och lämnar sedan till beslutsfattande så att Amnesty Sverige kan lämna en samlad åsikt i frågan.

Andreas Gustavsson är chefredaktör på Dagens ETC och är besviken på Amnesty.

– Jag har alltid sett på Amnesty som en organisation som kämpar för människor. Att man nu ens överväger att förespråka legalisering förvånar mig. Att legalisera sexköp och då tillåta att man sätter pris på människokroppar är oacceptabelt. Dessutom har vi en sexköpslag att vara stolt över som Amnesty Sverige borde stötta.

Susanne Dodillet är idéhistoriker och forskare som specialiserat sig på prostitutionsdebatten och hon tycker att det är bra när Amnesty står upp för förslaget som hon tror kan förbättra situationen.

– Amnesty vill ju stå upp för kvinnors rätt och sexköpslagen vi har i Sverige har ju inte fungerat för att skydda kvinnorna som säljer sex. Rättigheterna för prostituerade i Sverige är väldigt begränsade så att få till en förändring, genom till exempel legalisering, kan ju vara något positivt. På så vis kan de precis som andra arbetare starta fackliga organisationer och annat som skyddar arbetare. Dessutom anser jag att det ska vara tillåtet med sexköp om båda parter, utan våld och tvång, är med på det.

Men Andreas Gustavsson håller inte med.

– Ett samhälle måste ta ställning för människors rätt att inte vara till salu. Susanne Dodillet är nog ganska ensam om att se en förbättad situation för kvinnor genom att tillåta att deras kroppar får ett pris. Sen ska vi absolut arbeta för att prostituerade i Sverige får en bättre situation men det gör vi inte genom att legalisera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista