Nu öppnas Lexbase - en kontroversiell internettjänst där privatpersoner kan söka efter och ladda ned domar. Foto: Per Larsson/TT.

Lexbase-uppgifter läckta på nätet

1:00 min

Hemsidan Lexbase som lägger ut uppgifter med dömda och friade personer nu ha fått massor av uppgifter läckta, enligt Dagens Nyheter.

Personnummer, adresser, medborgarskap och koordinater till personers hem ska ha läckt ut till en ny hemsida. Men inte själva domarna Lexbase tar betalt för.

Och att uppgifterna har läckts förvånar förvånar inte it-experten Patrik Fältström.
– Det är ledsamt när någon tjänst lyckas bli hackad, men däremot är det inte så förvånande att en ny tjänst som är så populär blir ett mål för hackare.

Hackarna vinner dels prestige och det finns också ett värde i att själv få jobba med informationen som man kommer åt. Patrik Fältström säger att det är extremt viktigt att jobba med säkerheten innan man släpper en så stor nättjänst.

– Naturligtvis vill man av affärsmässiga skäl bli klar så snart som möjligt.
En del i den här branschen säger att om man inte är besviken över det man har släppt så har man väntat för länge med att släppa sin tjänst. Det där funkar för programvara men det stämmer absolut inte för tjänster som Lexbase. De måste vara stensäkra och det är riktigt svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista