Danmarks premiärminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: Jens Dresling

Pågående regeringskris i Danmark

3:42 min

Sex ministrar inklusive utrikesministern lämnar den danska regeringen efter bråk om att sälja ut det statliga energibolaget Dong.

Jenny Sanner Roosqvist är Sveriges radios korrespondent med koll på regeringen i Danmark.

– Den här affären som gäller statliga energibolaget Dong har pågått i tio år. Men nu måste regeringen ta beslut i frågan och Socialistisk Folkeparti, motsvarande svenska Vänsterpartiet, håller inte med om utförsäljningen och väljer nu att avgå.

Jenny Sanner Roosqvist menar att Socialistisk Folkeparti varit emot affären eftersom den privatisering av Dong som försäljningen innebär skulle påverka skatteintäkterna rejält. Men även om regeringen nu tappat flera ministrar tror inte Jenny på nyval.

– Ingen här vill ha ett nyval så regeringsarbetet kommer att fortsätta trots avhoppen. Och demonstrationer mot försalget att sälja ut är planerade och kommer förmodligen att genomföras under de kommande dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista