Bilder från en demonstration för samtyckeslagen.Foto: Maja Suslin /Sveriges Radio

Vad skulle en samtyckeslag förändra?

"Samtycke diskuteras redan i rättegångar"
8:17 min

I dag bestämde sig justitieutskottet för att en samtyckeslag ska utredas. Björn Sandin är advokat och medverkar i dagens P3 Nyheter med Sjödell för att berätta mer om vad en samtyckeslag skulle innebära.

Fler partier än tidigare är nu positiva till en samtyckeslag och Socialdemokraterna har nyligen meddelat att de vill se en utredning av lagförslaget. Advokaten Björn Sandin vet mer om lagförslaget.

– En ny lag skulle innebära att de krav som ställs juridiskt för att fastställa en våldtäkt skulle förändras. Med en ny lag ska just samtycket vara en avgörande del. Men jag tror inte att det skulle förändra särskilt mycket eftersom just samtycket redan är något som diskuteras. Det skulle bli samma problematik där ord ställs mot ord.

Den skillnad som Björn ändå ser är att den som misstänks måste bevisa att hen är oskyldig istället för att att domstolen måste bevisa skuld.

– Men det är så djupt rotat i svensk domstol att man alltid är oskyldig till annat bevisats. Så återigen, den förändringen är mer teoretisk än genomförbar.

Mats Knutson är inrikespolitisk kommentator på SVT.

– Nu har ju flera partier svängt i frågan och kanske beror det på uppmärksamhetetn frågan fått. Det är protester i TV och uppmärksamhet i medier som nog gör att flera partier tar frågan på större allvar.

Att regeringen nu föreslår en utredning istället för att ta ett snabbare beslut menar Mats Knutsson är en ganska normal arbetsgång.

– Man vill utreda frågan innna det tas beslut och det är så processer om nya lagar ofta går till.

P3 Nyheter med Sjödell
p3nyheter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".