Foto: Niklas Mannheimer Ruberg/SR
Veckans torsdagsgäst

Elis debutroman slår igenom som biofilm

15 min

Han har spelat sig själv i filmen Pojktanten, prisats för debutboken "Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats" och i fredags hade filmen han skrivit manus till premiär på filmfestivalen i Göteborg. Veckans torsdagsgäst Eli Levén gästar i dag P3 Nyheter med Sjödell för att prata om läppstift, feminitet som uttryck för ilska och om projektet i Berlin.

– Det känns otroligt kul att vår film ”Någonting måste gå sönder” visas på festivalen. Jag är väldigt nöjd med hur filmen blev och att alla som jobbat med den verkligen gjort allt för att få filmen så fantastiskt. För mig känns det overkligt att mina ord är med i filmen. Som ett sätt att höra mina ord utifrån.

Eli säger att känslan av att inte kunna kontrollera hur filmen tar form har varit speciellt och att även om hans ord ligger till grund för berättelsen så är huvudpersonen Sebastian inte bara  Elis skapelse.

– Sebastian som filmen handlar om vill verkligen leva livet och få allt att fungera. Och då att få känna gemenskap med andra, att få känna livets möjligheter och att även i de mörkaste stunder kunna klara sig. Sebastians tvångsmässiga beteende, om man ska kalla det så, är nog hans sätt att komma ifrån vardagens slentriansbeteende. Att få uppleva nya saker genom att annat rasar.

Eli menar att det självdestruktiva inte alltid måste vara något dåligt utan snarare att det ger möjlighet för förändring. I boken känner Sebastian att hans kropp förråder honom vilket Eli menar är en koppling till hur transpersoner upplevt sig historiskt.

– Transpersoner har ju historiskt haft svårt att acceptera sig själva och den längtan de bär på. Och det är likadant med Sebastian som inte få ro när kroppen och själen inte vill samma sak. Jag har själv klätt mig i tantkläder sedan jag var ganska ung och det var där begreppet Pojktant föddes. Och jag fick mycket skit för mitt beteende, min feminitet, och därför ville jag slå tillbaka mot de som inte lät mig vara. Och då kallade jag mig för pojktant.

Eli ska snart påbörja arbetet med nästa projekt som också det ska fokusera på transfrågor.

– Det kommer bli ett visuellt och uttrycksfullt projekt som jag ser fram emot. Men innan jag åker hem till Berlin igen ska jag hänga klart på filmfestivalen och ta en sväng till Brasilien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista