1 av 2
Foto: Dmitry Lovetsky / TT
2 av 2
Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL. Foto: Hugo Rennéus / P3 Nyheter.

Inga svenska gayprotester under OS i Sotji

1:22 min

Rysslands anti gay-lagar har blivit en het fråga inför starten av vinter-OS i Sotji. Men från Sveriges håll blir det inga protester på plats, säger RFSL.

Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL, säger att det kommer vara för svårt att genomföra demonstrationer på plats i Sotji: 

– Det är en mängd olika regler. Dels så är det en hänvisning till den vanliga olympiska chartern, som förbjuder bland annat politiska och religiösa manifestationer av olika slag. Men sen finns det också en OS-by där det inte heller kommer vara några aktiviteter.

De hbtq-organisationer som visat intresse för att åka till Sotji har fått ta del av specifika regler vad gäller demonstrationer, säger Ulrika Westerlund.

Den som vill demonstrera får först ansöka om tillstånd, och om det skulle godkännas så får den ändå inte göras var som helst:

– Så då har vi fått beskrivet för oss att det finns ett område på ett relativt stort avstånd från OS-eventet, där det ska finnas möjligheter att demonstrera. Men det ligger alltså på en viss distans från där alla kommer befinna sig, säger Ulrika Westerlund.

Vad tycker du det säger, att man flyttat det till en annan plats?
– Det är ju inte så överraskande. De vill genomföra sitt evenemang utan diskutera situationen för försvarare av mänskliga rättigheter i Ryssland.

Anastasia Smirnova är en av frontfigurerna för den så kallade LGBT-koalitionen. Ett nätverk som samlar hbtq-aktivister i Ryssland.
Hon tror inte att demonstrationer hjälper hbtq-personer bäst. Det mest effektfulla skulle vara att idrottsutövarna tog ställning:

– Vi tycker att det viktigaste arbetet kunde gjorts innan OS. Det kommer vara mer kraftfullt om indivuella personer gör "statements", snarare än massiva protester, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista