1 av 2
Anastasia på scen framför en manifestaton för hbtq-personer. Foto: Privat
2 av 2
Anastasia på scen framför en manifestaton för hbtq-personer. Foto: Privat

Protester mot antigaylagar i Ryssland

1:20 min

Inför starten av vinter-OS i Sotji demonstrerar ryssar mot landet antigaylagar. Anastasia Smirnova bor i Sankt Petersburg och märker av homofobin varje dag.

– När jag är på bussen eller tunnelbanan med min flickvän så känner jag hur folk blir stela. De tittar på oss och vissa blir aggressiva. Det är väldigt svårt att leva i det här klimatet, säger Anastasia.

Hon är 27 år och är en av frontfigurerna för den så kallade LGBT-koalitionen. Ett nätverk som samlar hbtq-aktivister i Ryssland.

Hon berättar att hon, och andra som står upp för hbtq-personers rättigheter i Ryssland, ofta blir förföljda av homofobiska grupper. Grupperna samlar in namn och bilder på dem och sprider på internet:

– De lägger upp bilder på oss och våra uppgifter på nätet. Och uppmanar till våld mot oss. Man kan aldrig veta vem man hamnar bredvid i hissen eller på bussen - saker kan hända.

Inför vinter-OS i Sotji är stämningen spänd kring frågan om hbtq-personer, säger Anastasia. Med de nya lagarna som förbjuder så kallad gay-propaganda och allt fler hot om våld från olika grupper.

Men Anastasia vill inte möta det med demonstrationer under OS. Det mest effektfulla vore om idrottarna tog ställning, säger hon:

– Jag tycker att det viktigaste arbetet kunde gjorts innan OS. Det kommer vara mer kraftfullt om indivuella personer gör "statements", snarare än massiva protester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista