De här kan betyda döden för vissa. Foto: Carola Bladh

Snart kanske du kan bota din jordnötsallergi

1:07 min

Ny forskning visar att det kan gå att träna sig till att kunna äta några jordnötter utan problem.

- Alltså jag är så allergisk så att jag kan dö helt enkelt.

När Viktoria Bergman var på en musikfestival för några år sedan så beställde hon thaimat som hon började äta utan att tänka sig för. Utan att hon märkte det fick hon i sig jordnötter och plötsligt började halsen att svälla.

– Det är panikkänsla. Jag rasar ihop och när jag kommer in i ambulansen har jag tappat 80 procent av min luftkapacitet. Det tog mig bara någon sekund och sen var jag helt enkelt medvetslös, säger hon.

Hon klarade sig från allergichocken som är den vanligaste orsaken till att allergiker dör när de äter mat.
Men nu har en brittisk studie i tidskriften The Lancet visat att allergiker kan träna sitt immunförsvar till att kunna äta några få jordnötter utan att reagera.

Det testade dem genom att mata barn med små mängder jordnötspulver som ökade i mängd under ett halvår och till slut kunde nästan alla äta upp till fem jordnötter utan problem.

Det är för tidigt att säga om det kommer funka på alla allergiker och forskarna varnar för att det är farligt att pröva själv.

Men i framtiden är förhoppningen att allergiker ska kunna slappna av när de äter.

– Det skulle betyda väldigt mycket, bara att man slipper kolla vad allting innehåller, säger Viktoria Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista