1 av 3
Ellen Benediktson tävlar i Melodifestivalen i Malmö. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
2 av 3
De tävlar i årets första deltävlilng av Melodifestivalen. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
3 av 3
Ellen Benediktson tävlar med låten"Songbird". Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Melodifestivalen

Från stand-in till mellodebutant

1:31 min

Hon var stand-in för Frankrikes bidrag på Eurovision i fjol. Nu är 18-åriga Ellen Benediktson från Malmö redo att tävla i Melodifestivalen - den här gången med en egen låt.

Ellen Benediktson beskriver sin låt ”Songbird” som melankolisk, skör och vacker. Imorgon gör hon debut i Melodifestivalen och ser fram emot det. 
– Jag känner bara att det här är jättekul och världens chans och det tycker alla av mina nära och kära att det är, säger hon.

Förutom Sylvester Schlegel, trummor i The Ark som vann Melodifestivalen 2007 och Yohio som tog sig till final i mellon förra året med ”Heartbreak Hotel”, så är alla andra som ska stå på Malmös scen imorgon debutanter. Men Ellens väg till Melodifestivalen har varit ganska speciell, den började redan under Eurovision ifjol när ljud och ljus skulle testas och hon fick vara stand-in för Frankrikes låt.
– Ja, jag fick väldigt goda referenser och sånt där, men så i höstas så ringde Christer Björkman till mig och sa att han hade en låt som han ville att jag skulle testa, säger hon.

Resten är historia. Nu är det bara en dag kvar tills hon får stå på scenen och sjunga igen, men den här gången är det hennes egen låt och det märks att hon känner sig trygg med att sjunga den inför miljonpublik.
– Jag tror att min mor är mer nervös än jag är, haha. Då är det liksom att oavsett hur saker och ting går och vad som händer så kan jag vara nöjd med det jag har gjort. Det är det som är skönt med att vara debutant. Det är vinst vilket som, säger Ellen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista