Foto: Lena Knulti / Scanpix

Rekordmånga svenskar jobbar i Norge

1:08 min

Rekordmånga svenskar åkte till Norge för att jobba förra året. Flera norrmän menar att svenskarna tar unga norrmäns jobb, fast det är en överdrift tycker en svensk forskare.

Svenska Hanna jobbar som servitris på ett kafé i Oslo där alla hennes kollegor är svenskar. Hon fick jobb även i Sverige, men tog det i Norge. Hon tror att många norska företag vill anställa svenskar.

– Vi kommer ju hit bara för att jobba. Eftersom vi i Sverige får kämpa för att få ett jobb så kommer vi hit med den inställningen att vi vill ha bra rykte och känna oss duktiga, säger hon till NRK:s reporter Marte Halsør.

Förra året var det nästan 90 000 svenskar som löste ut ett norskt skattekort som man behöver för att kunna jobba i landet. Det är nästan 10 000 fler än för två år sen. Den här ökningen kan göra att det blir svårare för unga norrmän att få jobb, menar det norska näringslivets huvudorganisation.

Men den risken är väldigt liten menar Anders Forslund, professor i nationalekonomi som är biträdande chef på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. 
Han säger att forskningen framförallt visar att det skapas fler jobb när länder som Norge tar emot arbetskraft.
– Jag har svårt att se att det faktum att en mängd arbeten utförs av svenskar i Norge skulle vara ett problem för Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista