Foto: Gregory Bull/TT.

Därför krossade Seattle Denver i Super Bowl

1:34 min

Total utklassning. Det är enda sättet att beskriva Seattles 43-8-seger mot Denver i Super Bowl, finalen i det amerikanska NFL-slutspelet. Vår NFL-expert Hugo Rennéus berättar varför det gick som det gick.

Duellen mellan quarterbackarna Russell Wilson i Seattle och Peyton Manning i Denver uteblev. Den på förhand jämna matchen blev spel mot ett mål.

– Det är vad man vill göra i slutet av säsongen, spela sin bästa fotboll, det gjorde vi i kväll, säger Russell Wilson till TV10.

På ett hotell i Stockholm kunde fansen se matchen på storbildsskärm. En av dem var Jacob:

– Det är ju en Super Bowl-match så man hoppades på en spännande match. Men tyvärr så blev det så att Seahawks krossade Broncos.

Vilket lag hejade du på?

– Jag hejade på Broncos. Så det var extra tråkigt för mig.

Super Bowl är mycket mer än bara sport. Pausunderhållningen med artister liknar nästan en OS-invigning och i år uppträdde Bruno Mars och Red Hot Chili Peppers.

Annars är det de påkostade reklamfilmerna som drar tittare, där det nästan blivit en tävling i vilket företag som kan göra den bästa reklamen.

Vår reporter Hugo Rennéus listar de tre skälen till att Seattle vann:

* Förberedelserna

Seattle Seahawks försvar lyckades se rakt igenom Broncos anfall. Något som visar på hur bra förberedelserna varit innan matchen. Hela laget verkade inte ha gjort annat än studerat motståndarna i veckor.

* Lugnet

Super Bowl är ett jippo och kan göra de mest erfarna spelarna nervösa. Seahawks lyckades hålla lugnet uppe. De spelade avslappnad, felfri fotboll från start till slut.

* Viljan

Ingen ville vinna mer än Seahawks. Det märktes på varenda spelare på plan. De var först på bollen, först på varje tackling. Ibland kändes det som att de hade tre gånger så många spelare som Broncos - så pass dominant var deras uppvisning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista